A Leander Rising napjaink egyik legismertebb metál-rock együttese. Köteles Leander és a többiek nagy utat jártak be, és már két albumot tudhatnak a magukévá. Az első számtalan országban megjelent angol nyelven is. Érdemes átolvasni, hogy hogyan is jutottak el oda, ahol most vannak!

Kezdetek (2009-2010)

  

A Leander egy magyar együttes Budapestről. Köteles Leander nevéhez fűződik, aki épp abban az időszakban hagyta ott a Babylon zenekart, feltöltötte 2009-ben bemutatkozó klipjét Csak te néven. Óriási érdeklődést váltott ki az interneten és hazai szintéren is. Ki akart menni New York-ba, ekkor még meg sem fordult fejében egy új együttes ötlete…

Nemsokkal ezután rátalált Vörös Attila, aki akkor már ismert gitártehetség volt , megbeszéltek egy találkozót, majd megkezdődtek a közös munkálatok. Attila 2010-ben csatlakozott az amerikai Nevermore-hoz. Eleinte csak vendégszólóival egészítette ki Leander szerzeményeit (Viharom tavaszom ; Az  ördög naplója), később már duóként működtek tovább. 

Rövid időn belül óriási népszerűségre tettek szert, és ebben az időszakban készíítették Seress Rezső világhírű szerzeményének, a Szomorú Vasárnapnak a feldolgozását. Nemsokkal később megszületett az első közös daluk, a Szívidomár. Mialatt Attila a Nevermore-al turnézott, Leander elkészítette a duó legsikeresebb videóját,a Bad romance covert.

2010 szeptemberében váratlan fordulat következett be: egy teltházas koncerten debütált a duó, ahol a bulit 150 fősre szervezték, közel 600 ember volt kíváncsi. Ezen a sikeren felbuzdulva úgy döntöttek, hogy megalapítják zenekarukat. Így került be Takács “Jozzy” József gitáros (String Theory) és Maczák Márk dobos. A Leander név mellett döntöttek. Elkészítették újabb feldolgozásdalukat, az Only Girl-t és rengeteg saját dalt is írtak. 

Szívidomár-korszak (2011 – 2012 )

  

2011 márciusában egy kicsi,4 állomásos miniturnét indítottak. Minden egyes alkalommal teltház fogadta őket, a fővárosi koncerten közel 900 ember volt kíváncsi a friss formációra. A sikerek után nem sokkal Márk kivált – tanulmányai miatt – és helyére Budai Béla érkezett, aki egy ideje már együtt zenélt Attilával (Vulgar Display of Cover). A lendületen ez nem változtatott semmit, sikeres nyarat zártak,rengeteg fesztivállal és egy 1200 fős Zöld Pardonos koncertet is csaptak, ahol felfigyelt rájuk a Sony Music. 2011 júliusában le is szerződtek, majd szeptember 10-én belekezdtek egy 2 hónapos országos turnéba.

2012 március 26-án megjelent hazánban a Szívidomár címet viselő debütáló albumuk. A lemezt igencsak jó kritikák hada fogadta. Nemsokkal később a Ballantine’s Fonogram különdíját is átvehették,mint “Az év együttese” . Nevük Leander-ből Leander Rising-á alakult,mivel kiderült, hogy Németországban egy zenész a Leander művésznévvel próbálkozik. A külföldi tervek miatt kellett a névváltoztatás. Júliusban megjelent az USA-ban a Szívidomár angol nyelvű verziója, a Heart Tamer. Augusztus 24-én felkerült a YouTube-ra a Ghost away klip.

A fiúknak tartalmasan telt az év,hiszen sok koncertet adtak,pl: Zöld Pardon, FEZEN, Hegyalja Fesztivál,stb… A Sony felkérte őket egy kezdeményezésben, ahol Baricz Gergővel és Kálloy-Molnár Péterrel együtt feldolgozták egymás dalait.A Némán állni (Baricz Gergő dala) már a Youtube-on is fent van,mint koncertfelvétel. Elkészült egy duett a Within Temptation énekesnőjével, ami a Between two worlds and I címet viseli. (Két világ közt).Sikeresen megnyerték a Suzuki által kihirdetett versenyt, így egy 1 000 000 Ft-os klipkészítési lehetőséget nyertek.

“Nem akarok többé játszani…” 2013

  

2013 elején Keresztes Ildikó a Nem akarok többé játszani c. dalával indult a Dal  versenyen, hogy ő képviselhesse hazánkat az Euróvíziós Dalfesztiválon.Ezt Köteles Leander írta neki. Sikeresen vették az elődöntőt,a középdöntőt, bejutva így a döntőbe,ahol végül az 5.helyen zárták a műsort.

Az MR2 Akusztik műsorában előadták a dalaik akusztikus verzióját, és 2 új számot is hallhattunk: Hóvirág és 27 év. Február 7-én az Arénában léptek fel Leanderék Slash előtt. A február és március stúdiózással telt szinte, 5 magyar és 2 angol dal felvételére került sor. ( Hóvirág, 27 év, Öngyötrő, Nem  akarok többé játszani-Leander Rising version ; Félő lény; Öngyötrő-angol).

A 2013-as tavasz elég mozgalmas és tartalomdús volt .Március 15-én startolt tavaszi turnéjuk. Április 30-án publikálták a Hóvirág végleges verzióját,ami már kevesebb,mint 2 nap alatt meghaladta a 10.000.-t. Május 17-én kezdetét vette a “Dirty Black Summer” nevezetű nyári turnéjuk,melynek 2. állomása rögtön egy neves fesztivál volt,  több száz ember előtt léptek fel a Pannónia Fesztiválon 18-án. Még ebben a hónapban leforgatták új videóklipjüket az Öngyötrő c. dalukhoz. Június 4-én elő is adták a klipes dalt a Zöld Pardonban.
Nemsokkal azután, hogy az Öngyötrő munkálatai befejeződtek, a hónap közepén újabb forgatásra került sor, mely a Félőlény-t filmesítette meg. Ezt a klipet az “I love Suzuki” által megnyert 1 milliós pályázat finanszírozásával készítették.   A 2013-as Hegyalja Fesztiválon maga Phil Anselmo (egykori Pantera,jelenleg Down frontembere) gratulált a csapatnak,miután előadták az I’m broken-t. Azon az estén Vörös Attila a “Bury me in smoke” végén együtt zenélhetett a Down-al.
Attila részt vett az Alcohol zenekar “Rockhimnusz” dalában, olyan neves rockzenészekkel együtt,mint Nagy Feró, Vikidál Gyula, Petrás János,stb..Július 25-én végre sor került az egyik új dal, a Félőlény videóklipjének premierjére. Ugyanezen a napon adta le a DunaTv az áprilisi A38 Hajón felvett akusztikus koncertet.Augusztusban leszerződtek a Hear Music Hungary-vel, ezzel megalapozva a 2. albumukat.

Szeptembertől ismerős arcot láthattak a rajongók az RTL Klub sikersorozatában.Vörös Attila megkapta Dávid szerepét az Éjjel-Nappal Budapestben. A hónap végén hosszas várakozás után közzétették őszi turnéjuk állomásait. Az AlföldTV-nek adott interjúban megerősítik a hírt, miszerint 2014 tavaszán vagy őszén érkezik a 2. Leander Rising album.November 23-án közös koncertet adtak a Subscribe-al, a Depresszióval, Ektomorfal, a Bloody Rootsal és a Sunsettel a Petőfi Csarnokban. Decemberben újabb készülő dalról rántották le a leplet, ez pedig a Kamionos dal,amit Major Benedek, kamionversenyző ihletett. Ugyanebben a hónapban Leander két régi zenésztársával, Maczák Márkkal és Fábri Andrással, kiegészülve Czifra Mikivel,bemutatta új csapatát, az Am I God-ot. 7-én első daluk is debütált, “Calling the Oceans” néven.

Tovább olvasom >>

v>
Az oldal kapcsolatban áll az együttessel. Ettől függetlenül ez csupán csak egy non-profit rajongói oldal,amely azért jött létre, hogy minél több információt megtudjatok a bandáról. Minden kép / hír / videó / modul saját keresés vagy írás, forrásukat mindig kiírom !! A galériában fellelhető képek egyike sem saját, csak bemutató jellegűek,a tulajdonosuk meg van említve! Ha bármilyen észrevételed van az oldallal,a tartalommal vagy akár velem kapcsolatban,kérlek szólj a chatben vagy az e-mail címen.